Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn
07/06/2017

Going north

Het begon met een korte e-mail: of ik op 31 mei een panel wilde leiden over filantropieadvies door banken? De Zweedse Amerikaan Roger Svensson was ons artikel op het spoor gekomen Philanthropy Services by Dutch Banks en had blijkbaar bedacht dat het samenwerken door filantropieadviseurs van de Nederlandse banken toch wel uniek was.

Roger is grondlegger van SPS Foundation en de organisator van de Stockholm Philanthropy Symposium. Als filantroop wil hij iets terugdoen voor Zweden. In plaats van donaties aan goede doelen kiest hij ervoor om dit symposium te organiseren. Dit jaarlijks evenement is een ‘fully packed program’ met van 8.00 tot 17.00 uur panels, sprekers, workshops en ‘fire side chats’ (dan zonder de ‘fire’…) met sprekers overal vandaan: van Kenia tot Luxemburg, van London tot Silicon Valley. Het kan Roger niet te dol zijn, als ze maar trendsetting en pionierend bezig zijn.

Roger opende het congres ook niet voor niks met: “To be the pioneer… it is not the easy task”. Nu heb ik mijzelf nooit gezien als een pionier, maar een paar dagen in Stockholm in de voetsporen van voormalige SPS-sprekers als Melinda Gates, Jane Goodall, Dame Stephanie Shirley (om maar eens een paar vrouwen te noemen) vond ik natuurlijk wel een mooie uitdaging. In het stijlvolle Grand Hotel mocht ik samen met Jasmijn Melse (filantropieadvies ABN AMRO MeesPierson) en Silvia Bastante de Unverhau (Filantropieadvies global van UBS) een paneldiscussie voeren over waarom banken filantropieadvies geven en waarom dat goed is voor de klant én voor de bank. Het was duidelijk iets heel nieuws voor deze Noordelingen in de zaal. Filantropen in Zweden zijn toch wel een beetje aan hun lot overgelaten; veel filantropieadvies valt daar nog niet te halen.

Toch gaan ook de ontwikkelingen in Zweden in rap tempo voort. Tot voor kort werd het meeste door de staat geregeld, van enige giftenaftrek was geen sprake. Nu is daar wel verandering in gekomen. In Zweden heeft Astrid Lindgren een schop gegeven tegen de hoge belastingen, zoals Johan Cruyff hier in Nederland gezorgd heeft voor het afschaffen van de schenkbelasting. Inmiddels wordt het ook in Zweden aantrekkelijker en urgenter om filantropie te bedrijven.

Wat ik mooi vond aan Stockholm Philanthropy Symposium is dat de initiatiefnemer kijkt naar welke trends er in de wereld zijn en vervolgens daar de sprekers bij zoekt. Zouden we iets dergelijks ook niet in Nederland van de grond kunnen krijgen? Ik zal tegen Roger zeggen ‘Go South, Young Man’ en verzoeken om ook bij ons een dergelijk stimulerend en leerzaam evenement te organiseren.

Jacqueline Detiger