Nieuws

22/11/2017

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ in maart 2018

Op donderdag 15 maart 2018 verzorgt Beter Geven een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

20/10/2017

“Iedere donderdagochtend om half tien contact”

Beter Geven heeft voor Fonds 1818 de basis gelegd voor wat uiteindelijk het project Verrijk je Buurt is gaan heten. Lees meer >

07/07/2017

Roundtable “Philanthropists and Professional Advisers: Working Together for Lasting Change”

On June 14th 2017 Philanthropy Impact organised an event in Amsterdam with the title: “Philanthropists and Professional Advisers: Working Together for Lasting Change”. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn
07/06/2017

Going north

Het begon met een korte e-mail: of ik op 31 mei een panel wilde leiden over filantropieadvies door banken? De Zweedse Amerikaan Roger Svensson was ons artikel op het spoor gekomen Philanthropy Services by Dutch Banks en had blijkbaar bedacht dat het samenwerken door filantropieadviseurs van de Nederlandse banken toch wel uniek was.

Roger is grondlegger van SPS Foundation en de organisator van de Stockholm Philanthropy Symposium. Als filantroop wil hij iets terugdoen voor Zweden. In plaats van donaties aan goede doelen kiest hij ervoor om dit symposium te organiseren. Dit jaarlijks evenement is een ‘fully packed program’ met van 8.00 tot 17.00 uur panels, sprekers, workshops en ‘fire side chats’ (dan zonder de ‘fire’…) met sprekers overal vandaan: van Kenia tot Luxemburg, van London tot Silicon Valley. Het kan Roger niet te dol zijn, als ze maar trendsetting en pionierend bezig zijn.

Roger opende het congres ook niet voor niks met: “To be the pioneer… it is not the easy task”. Nu heb ik mijzelf nooit gezien als een pionier, maar een paar dagen in Stockholm in de voetsporen van voormalige SPS-sprekers als Melinda Gates, Jane Goodall, Dame Stephanie Shirley (om maar eens een paar vrouwen te noemen) vond ik natuurlijk wel een mooie uitdaging. In het stijlvolle Grand Hotel mocht ik samen met Jasmijn Melse (filantropieadvies ABN AMRO MeesPierson) en Silvia Bastante de Unverhau (Filantropieadvies global van UBS) een paneldiscussie voeren over waarom banken filantropieadvies geven en waarom dat goed is voor de klant én voor de bank. Het was duidelijk iets heel nieuws voor deze Noordelingen in de zaal. Filantropen in Zweden zijn toch wel een beetje aan hun lot overgelaten; veel filantropieadvies valt daar nog niet te halen.

Toch gaan ook de ontwikkelingen in Zweden in rap tempo voort. Tot voor kort werd het meeste door de staat geregeld, van enige giftenaftrek was geen sprake. Nu is daar wel verandering in gekomen. In Zweden heeft Astrid Lindgren een schop gegeven tegen de hoge belastingen, zoals Johan Cruyff hier in Nederland gezorgd heeft voor het afschaffen van de schenkbelasting. Inmiddels wordt het ook in Zweden aantrekkelijker en urgenter om filantropie te bedrijven.

Wat ik mooi vond aan Stockholm Philanthropy Symposium is dat de initiatiefnemer kijkt naar welke trends er in de wereld zijn en vervolgens daar de sprekers bij zoekt. Zouden we iets dergelijks ook niet in Nederland van de grond kunnen krijgen? Ik zal tegen Roger zeggen ‘Go South, Young Man’ en verzoeken om ook bij ons een dergelijk stimulerend en leerzaam evenement te organiseren.

Jacqueline Detiger