Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Abdul Sattar Edhi

Abdul Sattar Edhi
Afgelopen zomer overleed Abdul Sattar Edhi, een Pakistaanse filantroop wiens leven in het teken stond van hulp bieden aan degenen die het meest in nood zijn. Zijn zorgzaamheid kwam voort uit de verzorging van zijn eigen moeder. Zij was door een beroerte verlamd geraakt toen Edhi 11 jaar oud was. Zijn moeder leerde hem ook om onbaatzuchtig te zijn, bijvoorbeeld als zij hem twee muntstukken gaf: een voor hemzelf, de ander om aan een behoeftige persoon op de straat te geven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Edhi besloot om zijn leven te wijden aan het helpen van armen, ouderen en mensen met een beperking. Edhi richtte de Edhi Foundation op, evenals de Edhi Trust met een initieel bedrag van vijfduizend roepies. Hij ontving vervolgens een groot aantal donaties die hem in staat stelden om zijn diensten uit te breiden.

De Edhi Foundation groeit nog steeds en is momenteel de grootste welzijnsorganisatie in Pakistan. Sinds de oprichting heeft de Edhi Foundation meer dan 20.000 verlaten zuigelingen gered, meer dan 50.000 weeskinderen gerehabiliteerd en meer dan 40.000 verpleegkundigen opgeleid. De stichting runt ook meer dan 330 welzijnsinstellingen in zowel het landelijke als stedelijke deel van Pakistan, zoals voedselkeukens, revalidatiehuizen, schuilplaatsen voor verlaten vrouwen en kinderen en klinieken voor mensen met een verstandelijke gehandicapten.

De Edhi Foundation herbergt bovendien ’s werelds grootste ambulancedienst (1.500) en biedt 24 uur per dag hulpdiensten. De stichting omvat gratis verpleeghuizen, weeshuizen, ziekenhuizen, vrouwenopvang en herstelcentra voor drugsverslaafden en geesteszieke personen. Ook humanitaire rampen in Afrika, het Midden-Oosten, de Kaukasus, Oost-Europa en de Verenigde Staten konden op de hulp van de Foundation rekenen.

Edhi werd beschouwd als de Pakistaanse versie van Moeder Teresa. De BBC schreef dat hij werd beschouwd als de “meest gerespecteerde figuur van Pakistan en door sommigen bijna als een heilige werd gezien”. Edhi’s leven heeft het gezicht van de welvaart in Pakistan veranderd.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>