Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Alex Honnold

Alex HonnoldIn de documentaire ‘Free Solo’ zien we Alex Honnold zonder touwen en zekeringen de 900 meter hoge granieten bergwand El Capitan in het Yosemite National Park bedwingen. Zijn passie voor klimmen bracht hem inmiddels over de hele wereld. Zo ook in Tsjaad, waar het idee werd geboren om een eigen stichting op te richten. “Alleen al het zien van dat hele land en het zien hoe iedereen leeft, was een eyeopener voor mij”, zei hij. “Het woord armoede beschrijft het niet eens echt. Als ik aan arm zijn denk, dan betekent dat dat er iets te koop is. Het punt is dat ze zelfs geen toegang hadden – er was geen winkel of infrastructuur van welke aard dan ook. Valuta hebben zou hen zelfs helemaal niet hebben geholpen, omdat ze zo geïsoleerd zijn, geen toegang hebben tot macht of echt water.”

Voor elk van zijn reizen las hij boek na boek om meer te weten te komen over het gebied dat hij op het punt stond te verkennen. “Ik leerde meer over klimaatverandering en over milieukwesties toen ik die vroege expedities uitvoerde. Het is één ding om een boek te lezen over een miljard mensen op aarde die leven zonder toegang tot macht. En dan is het nog iets anders om echt naar die plaatsen te gaan en mensen zonder stroom te zien leven”, zegt Honnold. Nadat hij zichzelf verder had opgeleid en ideeën en meningen had geformuleerd over de samenhang tussen sociale rechtvaardigheid en milieubeweging startte Honnold zijn eigen stichting.

De Honnold Foundation zoekt naar eenvoudige, duurzame manieren om levens wereldwijd te verbeteren”. Honnold realiseerde zich dat de twee kwalen waar hij het meest last van had – opwarming van de aarde en armoede – beide konden worden verbeterd door het promoten van zonne-energie. “Het duurde enige tijd voordat alle ideeën konden marineren,” zegt Honnold. “Ik denk gewoon dat hernieuwbare energie de voor de hand liggende eerste stap is naar onze toekomst. We moeten onze economie koolstofvrij maken en duurzame energie gebruiken. Overstappen op zonne-energie is de voor de hand liggende eerste stap.”

De eerste paar jaar ging een derde van Honnolds jaarlijkse inkomen naar de Foundation. De Honnold Foundation werd vervolgens een divisie van de Tides Foundation, een publieke liefdadigheidsinstelling die een platform biedt voor liefdadigheidsorganisaties. Directeur Dory Trimble zegt dat ze nauw samenwerkt met Alex Honnold bij het ontwikkelen van de stichting en het financieren van zonne-energieprojecten. Zo nauw dat ze hem volledig kan loskoppelen van klimmen. “Het is moeilijk voor mij om de persoon die ik ken te verzoenen met de persoon die deze dingen heeft gedaan,” zegt Trimble. “Als ik wil weten hoe het is als Alex klimt, kan ik een artikel lezen. Hij is duizend keer geïnterviewd over de dood en het risico. Ik denk dat het veel interessanter is om met hem te praten over zijn liefdadigheid.”

Honnold probeert nog altijd waar hij kan bij projecten van de Foundation aanwezig te zijn, zelfs met zijn drukke schema. Of het nu gaat om het plaatsen van zonnepanelen in Sacramento, Californië of het uitdelen van zonnelampen in Malawi. Dat is misschien niet zo grandioos als het beklimmen van El Capitan, maar net zo belangrijk.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>