Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Andre Agassi

Op de tennisbaan was hij een kleurrijk en charismatisch figuur. En met het behalen van 8 Grand Slam-titels en een Olympische gouden medaille ook nog zeer succesvol. In de tenniswereld wordt hij dan ook nog steeds beschouwd als een van de beste tennisspelers ooit. Maar ook als filantroop wordt hij gezien als een voorbeeld. In een recent interview voor The Guardian zegt hij: “Ik kwam op een punt dat ik besefte dat ik mijn leven niet kan kiezen maar wel dat ik er eigenaar van kan zijn. Dat was de openbaring. Maar openbaringen veranderen je leven niet: het is wat je met die openbaringen doet dat je leven verandert. Toen zag ik kinderen die nog veel minder keuze hadden dan ik.”

Agassi zelf kreeg van zijn vader weinig mogelijkheden om onderwijs te volgen. Dat heeft een grote impact op zijn leven gehad. In 1994 richtte hij de Andre Agassi Charitable Association (tegenwoordig de Andre Agassi Foundation for Education geheten) op die jongeren in Las Vegas ondersteunt. In 2001 opende hij een school dat het schoolmodel in Clark County werd. “Die school is nog steeds bloeiende en onze schenking maakt het mogelijk om voor altijd door te blijven gaan”, zegt Agassi. “Vervolgens heb ik een manier bedacht om die missie naar het hele land op te schalen. De afgelopen drie en een half jaar is meer dan $ 650 miljoen ingezet om op nationaal niveau 79 nieuwe scholen te bouwen.”

Maar Agassi’s filantropische activiteiten reiken nog veel verder. Zo opende hij in 2001 de Andre Agassi College Preparatory Academy in Las Vegas, een collegegeldvrije school voor kwetsbare kinderen uit de omgeving. In 2009 was het slagingspercentage 100%. In 2007 richtte hij samen met andere atleten Athletes for Hope op die professionele sporters helpt op het gebied van goede doelen en mensen wil inspireren om zich vrijwillig in te zetten voor hun omgeving. Verder zette hij de Turner-Agassi Charter School Facilities Fund op om te investeren in sociale veranderingen, onder meer in de ontwikkeling van publieke scholen naar permanente, rendabele campussen.

Het inzicht om iets voor anderen te betekenen ontstond toen Agassi in 1996 zijn nummer 1-positie op de wereldranglijst verloor. “Ondanks het feit dat ik goed was, had ik een diepe wrok en zelfs haat voor tennis. Dat gevoel was nog erger als je gelooft dat de beste zijn de leegte wel zal vullen. Ik voelde niets.” Agassi nam onder meer zijn toevlucht tot drugs, maar hervond zichzelf. “Soms, als je al in stukken bent gebroken, kun je terugkomen en de mensen veel meer geven. De littekens zijn nooit helemaal genezen, maar ze maken je wie je bent.”

Hij ging zich realiseren hoe gezegend hij was en hoe belangrijk onderwijs is voor kinderen, zeker als je geen hoop en keuze hebt. “Toen ik me eenmaal daarop begon te concentreren, werd tennis een middel voor mij. Ik begon het te waarderen. Ik heb veel geleerd toen ik probeerde om weer de nummer 1 te worden, want dat is zoveel moeilijker. Ik realiseerde me dat je je werk moet plannen en je plan moet laten werken. Dat werd mijn mantra.”

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>