Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Bill Gates

Bill_GatesHet zal niemand zijn ontgaan: Bill Gates was vorige maand in ons land. De rijkste man ter wereld verricht al jaren filantropisch werk via de Bill & Melinda Gates Foundation. Via dit fonds heeft Gates sinds 2000 31,6 miljard dollar aan ontwikkelingshulp geschonken, vooral voor gezondheidszorg en landbouwontwikkeling. Daarmee is de stichting de grootste particuliere donor ter wereld. De ondernemerskwaliteiten van Bill & Melinda Gates blijken van groot belang te zijn om de strijd tegen polio en malaria bij regeringen, universiteiten en ngo’s onder de aandacht te brengen. Met meetbare doelen en resultaten van vaccinatieprogramma’s maken ze ontwikkelingshulp effectiever en efficiënter.

Bill Gates is in 1984 getrouwd met de econome en IT’er Melinda French. Ze namen vervolgens een tijd vrij om de wereld in te trekken. Daarmee werd de kiem gelegd voor de Bill & Melinda Gates Foundation en werden de eerste donaties ter bestrijding van polio en malaria verstrekt. In 2006 schonk zakenman en filantroop Warren Buffett aandelen ter waarde van 31 miljard dollar aan het fonds, de Bill & Melinda Gates Foundation Trust dat de stichting van geld voorziet. Dit investeringsfonds belegt vooral in grote Amerikaanse ondernemingen en vastgoed.

In een interview met NRC Handelsblad zegt Bill Gates over zijn beweegredenen: “Melinda en ik worden elke dag wakker en dan bedenken we hoe we de meeste levens kunnen redden. Impact heb je met de strijd tegen hiv, waaraan jaarlijks 1,5 miljoen mensen overlijden, en tegen malaria, waar 600.000 mensen aan sterven. Ik dank God voor westerse instellingen en bedrijven die het geld en de expertise hebben om met onze hulp twintig jaar in de ontwikkeling van een vaccin te stoppen.”

Bill en Melinda Gates hebben er bewust voor gekozen zich te concentreren op een beperkt aantal maatschappelijke problemen, want alleen dan kun je de grootste impact hebben. “Dat sommige projecten niet lukken, accepteren we. Sterker nog, dat verwachten we ook. Een essentiële rol van filantropie is om op veelbelovende oplossingen in te zetten waar overheden en bedrijven niet op durven te investeren. We leren over wat wel of niet werkt, kunnen onze strategie bijstellen en de resultaten delen zodat iedereen daarvan kan profiteren.”

Beiden zijn optimistisch en hoopvol. In een toespraak voor het Brits parlement stelde Bill Gates: “De millenniumdoelstellingen om extreme armoede en kindersterfte in de periode 2000-2015 te halveren, zijn gehaald. Mijn mening is dat we zeer ambitieus kunnen zijn, dat we verbetering van de zorg kunnen versnellen en ook in de komende 15 jaar de kindersterfte met de helft kunnen terugdringen. We moeten onderzoek doen en ontwikkelingshulp bieden. Daarvoor is vrijgevigheid nodig. Maar de impact van wat er gaande is, is echt onweerlegbaar.”

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>