Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Calouste Gulbenkian

Met een jaarlijks budget van circa € 65 miljoen is de Calouste Gulbenkian Foundation een betrekkelijk groot fonds in Europa. Calouste Sarkis Gulbenkian (Scutari, 29 maart 1869 – Lissabon, 20 juli 1955) was een Brits zakenman en filantroop van Armeense afkomst. De Calouste Gulbenkian Stichting (Fundação Calouste Gulbenkian) is zijn belangrijkste erfenis.

Gulbenkian werd geboren in Scutari (nu: Üsküdar) in het Ottomaanse Rijk. Hij studeerde onder meer aan het King’s College in Londen. Hij was een van de meest invloedrijke figuren in de ontwikkeling van de olie-industrie aan het begin van de twintigste eeuw. Zo was hij betrokken bij de oprichting van Shell. In 1902 werd hij genaturaliseerd tot Brits onderdaan. Gulbenkian vergaarde een enorm fortuin, onder meer dankzij de aandelen in oliemaatschappijen die hij hielp oprichten. Hij stond in die tijd dan ook bekend als ‘Mr. Five Percent’.

Al op jonge leeftijd ontstond bij Gulbenkian een passie voor kunst. Gedurende zijn leven vergaarde hij dan ook een eclectische en unieke kunstcollectie. Hij bracht zijn verzameling aanvankelijk bijeen in een privémuseum in zijn huis in Parijs. Toen Duitsland in 1940 Frankrijk bezette, vluchtte hij met de Franse regering mee naar Vichy. In 1942 week hij uit naar Portugal. Tot zijn dood leefde Gulbenkian in het oude Aviz Hotel in Lissabon.

In 1956 werd met zijn fortuin de charitatieve en culturele organisatie Fundação Calouste Gulbenkian opgericht. Dit Portugese fonds had oorspronkelijk tot doel om kennis te bevorderen en kwaliteit van het leven van personen te verhogen op het gebied van kunst, liefdadigheid, wetenschap en onderwijs. De stichting heeft zijn hoofdkwartier in Lissabon (Portugal) en heeft satellietkantoren in Parijs en Londen. De kunstcollectie van Gulbenkian is te zien in het Museu Calouste Gulbenkian in Lissabon.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>