Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

JK Rowling

JK RowlingWie kent ze niet, de boeken uit de Harry Potter-reeks? Tussen 1997 en 2007 zijn er wereldwijd meer dan 450 miljoen exemplaren van verkocht. J.K. Rowling werd daardoor niet alleen een van de meest succesvolle schrijvers ooit, maar greep ook haar kans om iets goed te doen met de vergaarde rijkdom. Zelf opgegroeid in armoede wilde ze iets teruggeven aan de minderbedeelden. In haar openingslezing van 2008 in Harvard verklaarde ze: “[Armoede] is geen veredelende ervaring. Armoede omvat angst en stress en soms depressie; het betekent duizend kleine vernederingen en ontberingen.” Vanuit deze overtuiging heeft Rowling inmiddels een duizelingwekkend aantal filantropische activiteiten ontplooid.

Rowling was werkzaam als onderzoeker en secretaresse voor Amnesty International toen ze in 1990 het idee voor de Harry Potter-serie opvatte tijdens een vertraagde treinreis van Manchester naar Londen. In de zeven daaropvolgende jaren overleed haar moeder aan multiple sclerose, werd haar eerste kind geboren, scheidde ze van haar eerste echtgenoot en leefde ze in relatieve armoede. Tot ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ werd gepubliceerd. Het was het keerpunt in het leven van Rowling, die dankzij de successen van de Harry Potter-boeken en -films multimiljonair werd.

In 2000 richtte Rowling de Volant Charitable Trust op, die zijn jaarlijkse budget gebruikt om armoede en sociale ongelijkheid te bestrijden, met een bijzondere nadruk op vrouwen en kinderen. Volant biedt ook financiële steun aan internationale rampen en geeft aan organisaties die kinderen en eenoudergezinnen helpen en aan instellingen die onderzoek doen naar multiple sclerose.

In 2001 vroeg de Britse fondswervingsactie tegen armoede Comic Relief aan drie Britse auteurs om boekjes in te brengen om geld in te zamelen. Rowling’s twee bijdragen, ‘Fantastic Beasts en Where to Find Them’ en ‘Quidditch Through the Ages’ hebben sinds hun publicatie in maart 2001 bijna £ 16 miljoen opgehaald. De £ 11 miljoen die ze buiten het Verenigd Koninkrijk hebben opgehaald, zijn in een nieuw opgericht internationaal fonds voor kinderen en jongeren in crisissituaties ondergebracht.

En in 2005 richtte Rowling de Children’s High Level Group (CHLG) op, nu bekend als Lumos. De organisatie werkt om “een einde te maken aan de systematische institutionalisering van kinderen in heel Europa en hen te helpen veiliger en meer zorgzame plekken te vinden om te leven.” Lumos heeft een groot aantal artikelen over het probleem gepubliceerd. Rowling heeft de Verenigde Naties bewogen om de waarde van het gezin en het onderhouden van familiebanden op te nemen in zijn duurzame ontwikkelingsdoelen en leidt een campagne om te bepleiten dat de Verenigde Naties het beëindigen van de institutionalisering van kinderen tot een wereldwijde prioriteit maken.

Rowling heeft daarnaast aan allerlei andere filantropische acties bijgedragen. Maar ze laat vooral met Lumos zien dat ze zeer strategisch is over haar filantropie. Rowling heeft zich gericht op een zeer specifiek en oplosbaar probleem en heeft de middelen om een echte impact te hebben.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>