Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Johan Cruijff

Johan Cruijff
Ja, hij was een groot voetballer.
Ja, hij was een geweldige trainer.
En ja, een taalvirtuoos was hij ook.
Maar Johan Cruijff moeten we ons ook zeker blijven herinneren als de man die als een van de eerste (ex-)topsporters in Nederland een eigen goede doelenstichting opzette. Een initiatief dat vele andere sporters heeft geïnspireerd om ook filantropisch actief te worden. En laten we nog steeds dankbaar zijn voor zijn inzet om de schenkbelasting voor goede doelen naar 0 terug te brengen.

Cruijff was na zijn actieve loopbaan in de ‘voetballerij’ bij allerlei fondsenwervende activiteiten betrokken. Hij wilde echter iets structureels doen en richtte in 1997 de Johan Cruyff Foundation op. Zo werd Cruijff een van de eerste sporters met een eigen liefdadigheidsstichting. De Cruyff Foundation steunt sportprojecten voor kinderen, in het bijzonder met een handicap. In Nederland werd begonnen met de aanleg van Cruyff Courts, trapveldjes in woonwijken ter bevordering van de sportiviteit onder de jeugd. Dit fenomeen breidde zich over de hele wereld uit: van de Verenigde Staten tot Maleisië en van Spanje tot Zuid-Afrika. Er zijn intussen meer dan 200 moderne trapveldjes in Nederland en in het buitenland aangelegd. Ze staan voor het belang van buitenspelen, saamhorigheid in de buurt en veiligheid. De Foundation heeft bovendien ruim 200 basisscholen voorzien van een zogenoemd Schoolplein14.

Cruijff vond het in 2005 onbegrijpelijk dat zijn stichting belasting moest betalen over de Cruyff Courts. Het ging om 8 procent van de waarde van de trapveldjes. De discussie over het schenkingsrecht speelde toen al langer; het tarief was eerder verlaagd van 11 naar 8 procent. Cruijff wist toenmalig staatssecretaris Joop Wijn er echter van te overtuigen om de schenkbelasting af te schaffen. ‘Johan Cruijff tackelt de fiscus’ kopte Algemeen Dagblad toen. Directeur Gosse Bosma van brancheorganisatie VFI verwoordde het destijds in de Volkskrant als volgt: “Goede doelen hebben een maatschappelijke waarde. Als een fiscale regel niet zinvol is, moet je ’m schrappen. Ik ben ’t helemaal met Cruijff eens. We hadden ons geen betere ambassadeur kunnen wensen.”

Ook het onderwijs kreeg de aandacht van Cruijff. Hij had zelf geen opleiding voltooid. Maar wat als een sportcarrière mislukt of als je te weinig verdient om geld voor later te sparen? Hij zette twee opleidingen op: de Johan Cruyff University (hbo) en het Johan Cruyff College (mbo). Topsporters combineren daar studie met hun carrière en studenten bereiden zich voor op een loopbaan in de sport, bij een bond, een bedrijf of de overheid.

“Iedereen moet zijn steentje bijdragen”, zei Cruijff in 2005 tegen de Volkskrant. “Welk steentje dat is, weet ik niet. Dat is voor iedereen verschillend.” Zoon Jordi Cruijff heeft inmiddels laten weten dat de Johan Cruyff Foundation door de familie wordt voortgezet. “De Cruyff Foundation was het bijzondere kind van de familie”, zei Jordi. “Daar stak hij de meeste energie in en wij als familie zijn ervoor om te zorgen dat de foundation blijft voortbestaan en om het goede werk voort te zetten.”

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>