Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Klaus J. Jacobs

“Jacobs Kaffee… wunderbar”. Ik herinner me de reclames op de Duitse televisie nog uit mijn jeugd. Ik had toen uiteraard nog geen idee dat achter dit product een groot bedrijf schuilging dat geleid werd door Klaus J. Jacobs. Hij werd in 1936 in Duitsland geboren en richtte twee koffie-exportbedrijven op voordat hij in 1961 lid werd van zijn familiebedrijf voor koffie, Johan Jacobs & Co. Hij breidde het uit tot chocolade en groeide uit tot Europa’s grootste chocolade- en koffieverkoper. Hij verwierf, fuseerde en verkocht vervolgens verschillende bedrijven. In 1996 begaf hij zich op het terrein van uitzendwerk en vormde hij Adecco. Jacobs was een keiharde zakenman. “Ik verdraag het niet als een werknemer herhaaldelijk negatieve resultaten oplevert”, zo bepleitte hij. Maar ondertussen ontwikkelde hij ook een liefdadigheidskant.

Op het terrein van werkgelegenheid had hij een bijzondere belangstelling voor jonge mensen: “We moeten omgaan met een groeiend aantal jonge mensen in ontwikkelingslanden die steeds meer worden buitengesloten van deelname aan het creëren van waarde en rijkdom. De steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk, tussen geletterde en niet-geletterde jongeren, heeft alles in zich voor grote conflicten zoals we die in zoveel delen van de wereld zien.” Deze visie stond ook aan de basis van zijn filantropische activiteiten en leidde in 1988 tot de oprichting van de Jacobs Foundation, met als doel “de ontwikkeling van professionele en sociale vaardigheden van jonge mensen over de hele wereld te ondersteunen.”

Opmerkelijk was in 2006 ook zijn gift van meer dan $ 250 miljoen aan de internationale universiteit in zijn geboortestad Bremen. Dat was de grootste particuliere donatie ooit gedaan aan een Duitse universiteit. De meeste universiteiten in Duitsland zijn gefinancierd door de overheid, maar Jacobs nam een voorbeeld aan de manier waarop de grote universiteiten in de Verenigde Staten worden gefinancierd. “Ik hoop dat dit een precedent schept,” zei hij. “Er is in Duitsland veel rijkdom in particuliere en zakelijke handen. Het zou zeker wenselijk zijn om meer naar instellingen te zien gaan.” De universiteit besloot om de naam te wijzigen in Jacobs University.

Klaus Jacobs stierf in Zwitserland in september 2008.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>