Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Paul Fentener van Vlissingen

Paul Fentener van Vlissingen“Wapenproductie, oorlog voeren, het toestaan van intensieve landbouw, het blijven zwijgen over de overbevolking in de wereld – ik zou blij zijn als daar eens debat over ontstond.” Het zijn woorden van Paul Fentener van Vlissingen in een interview met het weekblad Elsevier in 2001. Hij was toentertijd nog president-commissaris van de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV), met name bekend van de Makro. Fentener van Vlissingen toonde zich zeer maatschappelijk betrokken en bracht die betrokkenheid op verschillende manieren ook in praktijk. Tot zijn dood in 2006.

“Als je druk bent met het opzetten van een Makro-vestiging in Thailand, dan ben je niet met de Afrikaanse olifant bezig. De natuur is een tijd naar de achtergrond verdwenen. Maar ik heb elke vier jaar iets nieuws gedaan dat niets met mijn werk bij SHV te maken had. Een vliegbrevet, het schrijven van boeken, leren fotograferen, het imkersdiploma. Zo kwam ook de natuur weer terug.” Na zijn loopbaan in het bedrijfsleven kon hij zich op zijn liefde voor de natuur richten.

Via zijn stichting African Parks Conservation (tegenwoordig African Parks Network) hield hij zich bezig met het beheren van verwaarloosde natuurparken. “Het is ethisch en economisch beter om de natuur te beschermen”, zei Fentener van Vlissingen tegen Nelson Mandela, waarop diens antwoord was: “In de praktijk kan ik de mensen niet uitleggen dat wij geld in wilde beesten steken als er nog heel veel mensen geen onderwijs krijgen.” Het resulteerde uiteindelijk in het beheer van het natuurpark Marakele in Zuid-Afrika, waarbij Fentener van Vlissingen tegelijkertijd ernaar streefde om mensen in Afrika aan een baan te helpen.

In Zuid-Afrika vond Fentener van Vlissingen ‘een andere dimensie in het denken over zijn leven’. “Wij Europeanen zijn erg onder de invloed van de filosofie ‘ik denk, dus ik ben’. Door wat ik in Afrika heb gezien – armoede, aids, malaria, overbevolking, de onderdrukking van flora en fauna –, wordt mijn leven nu veel meer bepaald door wat er om me heen gebeurt. Dus niet meer ‘ik denk, dus ik ben’, maar ‘I am, because you are’. Zijn filantropisch werk ging dan ook verder dan alleen natuurbehoud: ook de kankerbestrijding en verschillende Nederlandse culturele fondsen konden op zijn steun rekenen.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>