Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Peter Ryan

Foto_Peter_RyanJe hoeft niet enorm rijk te zijn om als filantroop aan de slag te gaan. Dat bewijst Peter Ryan. Hij stopte als manager van een Frans voedselbedrijf en startte de Microloan Foundation om vrouwen in Malawi te helpen een eigen bedrijf op te zetten. Zijn startkapitaal was 25.000 Britse ponden.

De filantropische activiteiten van Peter Ryan startten met bijdragen aan een stichting van een vriend in de Filipijnen. Deze stichting verstrekte leningen aan arme gezinnen. Toen Peter Ryan tijdens een reis naar Malawi in 1997 het grote verschil tussen arm en rijk in Afrika aanschouwde, ontstond het idee om zelf een stichting op te zetten. Met Bob Geldof als beschermheer en gebaseerd op de ervaringen van zijn vriend richtte Ryan vervolgens de MicroLoan Foundation op.

Ryan koos er bewust voor om geen schenkingen te doen, maar om leningen te verstrekken waarover rente moet worden betaald. De eerste reden daarvoor is om de leners bewust te maken van de waarde van geld. Het ultieme doel van Ryan is dat leners niet meer afhankelijk zijn van een sociale onderneming en onderdeel gaan uitmaken van het formele banksysteem. De tweede reden om met leningen te werken, is de wens om de Microloan Foundation zowel duurzaam als rendabel te laten zijn.

In de loop der jaren is de MicroLoan Foundation flink gegroeid: de stichting telt inmiddels 15 kantoren en 52 lokale bemiddelaars en verstrekt leningen aan bijna 700 vrouwengroepen in Malawi en Zambia. Het terugbetalingspercentage bedraagt 98%, waardoor het geld steeds weer opnieuw geïnvesteerd kan worden in nieuwe bedrijven op het platteland. Zo kan Ryans stichting ook in de toekomst een actieve bijdrage blijven leveren aan de economische en sociale vooruitgang van lokale ondernemers in het zuidwesten van Afrika.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>