Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Regina Catrambone

Regina CatramboneHet was in de zomer van 2013 dat Regina Catrambone en haar man Chris – eigenaren van een succesvol verzekeringsbedrijf – aan boord waren van een jacht op de Middellandse Zee. “Mijn man en ik zaten op het dek en we zagen een winterjas in het water drijven, als een geest,” zegt Regina. Ze realiseerden zich dat de jas waarschijnlijk had toebehoord aan een van de duizenden migranten die probeerden de Middellandse Zee over te steken om Europa te bereiken. Volgens UNHCR waren er dat jaar tot dan toe 1.889 doden te betreuren.

Het beslissende moment voor het paar kwam kort daarna, toen ze paus Franciscus op televisie zagen die een beroep deed op ondernemers om mensen in nood te helpen. “We keken elkaar aan en zeiden: ‘Laten we iets doen.’ Toen kwam het idee om een boot te kopen en aan de slag te gaan in het Middellandse Zeegebied, waar elke dag mensen sterven.” Het echtpaar kocht de Phoenix, een voormalig onderzoeksschip van de Amerikaanse marine. Dat schip werd omgebouwd tot een modern ziekenhuisschip.

Chris Catrambone richtte vervolgens Migrant Offshore Aid Station (MOAS) op, een stichting die gespecialiseerd personeel (medici, paramedici en ex-mariniers) inhuurde en twee drones, een warmtecamera en een gewone camera aanschafte. De drones zoeken vluchtelingen op zee. Eenmaal gevonden worden de dichtsbijzijnde autoriteiten ingelicht. “Ondertussen sturen we er wel onze rubberen reddingsbootjes naartoe om reddingsvesten, water en voedsel uit te delen en om de veiligheid van iedereen aan boord te garanderen. We zijn een soort eersthulppost op zee.”

MOAS heeft sinds de oprichting meer dan 40.000 mensen gered en geholpen. De organisatie pleit en lobbyt voor het creëren van veilige en legale routes voor kwetsbare mensen die dringend internationale bescherming nodig hebben. In september 2017 heeft MOAS zijn activiteiten verplaatst naar Zuidoost-Azië, waar het MOAS-team werkt aan hulp en medische zorg aan Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh via gespecialiseerde veldklinieken.

Aanvankelijk financierde het echtpaar Catrambone de activiteiten van MOAS uit eigen zak. Aangevuld met giften van anderen ging dat om circa $ 10 miljoen. “Ik heb inmiddels heel wat TED-lezingen gehouden om andere bedrijfsleiders te mobiliseren, maar op enkele uitzonderingen na is het stil gebleven. Er zijn toch genoeg steenrijke mensen? De glimlach van een gered kind geeft toch meer vreugde dan het zoveelste halssnoer met diamanten?”

Foto: Darrin Zammit Lupi

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>