Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Stephanie Shirley

Stephanie Shirley
“Ik geloof dat geven een sociale en culturele daad is, niet alleen een financiële. Om een verschil te maken, probeer ik een gebaar van liefde te maken. Geven heeft betekenis aan mijn leven gegeven, een leven dat werd gered.” Stephanie Shirley – geboren als Vera Buchtal als dochter in een joods gezin in Dortmund – kwam in 1939 via een kindertransport in Wales terecht. Zonder staatsburgerschap, zonder geld en zonder kennis van de Engelse taal. Inmiddels is ze een van de meest prominente filantropen van het Verenigd Koninkrijk, gevormd door haar eigen levensverhaal.

Haar vluchtelingenervaring liet een diepe indruk achter. “Het feit dat ik bijna in de holocaust stierf, betekent dat ik gemotiveerd ben om ervoor te zorgen dat elke dag de moeite waard is om te leven, dat mijn leven de moeite waard was om te besparen.” Op de middelbare school bleek al snel dat Shirley aanleg had voor wiskunde. Haar eerste baan als experimenteel softwareprogrammeur moest ze opgeven omdat ze met een collega, fysicus Derek Shirley, trouwde. Ze besloot een eigen bedrijf starten, om software te verkopen.

Ze begon met £ 6 op zak, zette het bedrijf Freelance Programmers op en nam alleen vrouwen aan die thuis werkten. Dat was voor 1962 ronduit vooruitstrevend. Toen F1 in 1996 – enkele jaren nadat Shirley was afgetreden – op de Londense beurs kwam, was het bedrijf £ 121 miljoen waard. Op zijn hoogtepunt in 2000 werd Xansa (zoals het bedrijf later heette) gewaardeerd op £ 1,2 miljard en werkten er 6.000 mensen. “Er zijn twee dingen waar ik trots op ben: dat ik vrouwen in een tijd kon aannemen toen ze geen werk konden vinden en dat ik aandelen aan mensen in het bedrijf heb geschonken. Ik was vroeger bewonderaar van John Lewis en zag hoe het geven van mensen het eigendom verandert van hun relatie tot werk. Wat verrassend is, is dat meer ondernemers dit vandaag de dag niet doen.”

Sinds haar pensioen heeft ze haar leven gewijd aan het weggeven van het grootste deel van haar rijkdom – tot $ 135 miljoen dollar – naar autisme-onderzoek. Haar enige zoon Giles leed aan een ernstige vorm van autisme en overleed op 37-jarige leeftijd. Via de Shirley Foundation worden tientallen pioniersprojecten gelanceerd of ondersteund, waarvan de meeste zich concentreren op autisme – in het spectrum van leerstoornissen die de laatste jaren sterk toenemen. “Ik ben een seriële ondernemer. Het is niet genoeg om goed te doen, je moet het echt duurzaam doen. […] Als je een bedrijf bouwt, als je denkt aan klanttevredenheid, service en dergelijke in plaats van wat er aan het eind van iedere maand is bereikt, dan volgt het succes. Denk voor een goed doel op de lange termijn: waar moet het naar toe, hoe maakt het een verschil, hoe kan het fungeren als een mentor voor anderen?”

In 2009 werd Shirley de eerste ambassadeur van filantropie van het Verenigd Koninkrijk.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>