Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Swanee en Helen Hunt

Hunt SistersHelen LaKelly Hunt was lerares in een achterstandswijk in Dallas: “Ik ervoer de financiële ongelijkheid in Amerikaanse buurten. Mijn leerlingen waren enthousiast om te leren, maar hadden schaarse middelen. Ze hadden vaak één ouder (meestal de moeder) die lange uren werkte en soms twee banen had om rond te komen. Ik wist toen dat vrouwen de cruciale changing agents in onze samenleving. Vrouwen moeten een stem hebben, anders blijft de cyclus van armoede maar groeien.” Toen haar zuster Swanee een tijd later belde en aangaf een bedrag van $ 6.000.000 te willen uitschrijven om het geven onder vrouwen te stimuleren, dacht ze: dat kan een krachtige katalysator zijn om een beweging te creëren. En zo werd het idee voor Women Moving Millions geboren.

Sinds 2007 heeft Women Moving Millions meer dan 200 vrouwen geïnspireerd om major donor te worden. Er is inmiddels meer dan $ 500 miljoen aan organisaties en initiatieven geschonken om de positie van vrouwen en meisjes over de hele wereld te verbeteren. Helen Hunt, dochter van een rijke olieman: “Women Moving Millions is ontstaan uit de beperkingen die vrouwen wordt opgelegd, zelfs vrouwen uit welgestelde families als de mijne. Mijn zussen en ik zijn opgegroeid met het idee te trouwen met mannen die ons geld zouden kunnen beheren. Mijn eerste huwelijk eindigde in financieel wanbeheer en echtscheiding. Wederopbouw van mijn leven betekende dan ook verantwoordelijkheid nemen voor de eigen financiën. Ik vroeg me af of vrouwen hun geld ook uitgaven aan andere vrouwen om hen te versterken. Het antwoord was dat dat niet vaak gebeurde.”

Ook Swanee Hunts betrokkenheid komt voort uit persoonlijke ervaringen. Als Amerikaans ambassadeur in Oostenrijk had ze te maken met de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. Een Bosnische weduwe zei in de nasleep van het bloedbad dat ook haar zonen trof: ‘We zijn allemaal moeders.’ “Het was een keerpunt in mijn leven”, zegt Swanee Hunt, “de hand reiken naar de overkant en de ander zien als een mens, niet als de vijand. Dat soort menselijkheid zal ons een andere wereld geven.”

Oorspronkelijk was het de bedoeling om een twee jaar durende campagne op te zetten: om deel te nemen zou een donor een gift van $ 1.000.000 of meer geven aan een vrouwenfonds. Na twee jaar stond de teller op 102 donoren die $ 182.000.000 hadden toegezegd aan 41 fondsen. Het karakter van Women Moving Millions was inmiddels veranderd van een campagne naar een gemeenschap: onder een nieuwe leiding werden steeds vaker kennis en netwerken gedeeld. “Ik twijfel er niet aan dat Women Moving Millions over 30 jaar nog steeds groeit,” meent Helen Hunt. “Het gaat niet om het bij elkaar brengen van geld, maar om het vrijmaken en loslaten ervan.”

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>