Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Sylvia Tóth

Sylvia Tóth
Dat filantropie veel meer is dan geld schenken, bewijst Sylvia Tóth. Tóth werd in de jaren 70 directeur van uitzendbureau Content en bouwde dat uit tot een middelgroot, beursgenoteerd bedrijf. In de loop der jaren bouwde zij een indrukwekkend cv aan functies in de non-profitsector op. Het Ronald McDonald Kinderfonds, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Young Pianist Foundation, het Gergiev Festival Rotterdam, het Nationaal Jeugd Orkest: het is slechts een greep uit de vele organisaties waar zij veelal de voorzittershamer hanteerde.

Dat weerhield haar er echter niet van om ook eigen initiatieven op te zetten. “Basale behoeften, zaken van leven en dood, gaan vóór cultuur. Toen ik mijn aandelen van Content verkocht en zelf over vermogen beschikte, wist ik al dat ik me voor kansarme kinderen wilde inzetten. Ik wilde iets innovatiefs.” Zo richtte Tóth in 1996 de Sylvia Tóth Charity Stichting op. Die financiert onder meer een centrum voor kinderen met neurologische aandoeningen, het Sylvia Tóth Centrum. Dit centrum maakt onderdeel uit van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

In een interview in 2010 antwoordt Tóth op de vraag of zij zichzelf als een filantroop ziet het volgende: “Wanneer ben je dat? Ik heb altijd de behoefte gehad mensen gelukkig te maken. Dat heb ik van mijn moeder. Ik weet nog wat mijn ogen heeft geopend. Toen ik aan de avond-hbs begon, kon ik alleen tweedehands boeken betalen. Dat vond ik erg, want ik houd zo van de geur van nieuwe boeken. Toen ik dat de directeur vertelde, gaf hij me geld voor nieuwe boeken, op voorwaarde dat ik binnen drie jaar zou slagen en de boeken dan zou teruggeven. Ik ben nog nooit ergens zo blij mee geweest. Nog steeds, als kinderen in wie ik geloof me iets vragen, denk ik aan die nieuwe boeken. Ik wil mezelf niet mooier voordoen dan ik ben, maar voor mij was het normaal om te delen toen ik had vergaard.”

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>