Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Yann Borgstedt

Yann Borgstedt“Ik ben een ondernemer. Als de helft van mijn werknemers niet dezelfde voordelen heeft als de andere helft, zal mijn bedrijf niet floreren. Dat is wat er in de wereld met vrouwen gebeurt! Zeventig procent van de armen zijn vrouwen en vrouwen verdienen slechts 1 procent van de wereldwijde activa.” Aan het woord is Yann Borgstedt, grondlegger van de Womanity Foundation. Na de succesvolle verkoop van zijn eerste onderneming begon de Zwitser in 2005 aan een missie om ongelijkheden in de ontwikkelingslanden aan te pakken. Hij had het geluk gehad om een succesvol bedrijf op te zetten en te verkopen, maar kwam tot de conclusie dat het verwerven van rijkdom geen doel op zichzelf was. Borgstedt wilde zijn geld gebruiken op een manier die zoveel mogelijk mensen in staat zou stellen om dezelfde kansen te krijgen als hij.

Het was Cherie Blair, echtgenote van de voormalige Britse premier, die Borgstedt bij een project betrok dat een van de pijlers zou worden van de Womanity Foundation. “Toen de Taliban zich in 2002 terugtrokken uit Afghanistan kwam de situatie van vrouwen in dit land en vooral het catastrofale opleidingsniveau van meisjes aan het licht. Cherie Blair wilde meewerken aan meisjeseducatie en we werkten samen om de grootste meisjesschool om te vormen tot een modelschool in Kabul.” Deze school met 5.000 leerlingen van kleuterschool tot het laatste jaar van de middelbare school werd een van de beste in Afghanistan. Borgstedt kopieerde het model naar 13 andere scholen voor meisjes, gefinancierd met een donatie van USD 1 miljoen van de UBS Optimus Foundation.

De Womanity Foundation richt zich op onderwijs, opleiding en ontwikkeling van vrouwen in Afghanistan, Brazilië, India, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Marokko. De organisatie startte het eerste radiostation op dat exclusief gericht is op vrouwen in het Midden-Oosten: Radio NISAA FM. Het station is opgericht om de dialoog tussen vrouwen in de Palestijnse Gebieden en in het buitenland te verbeteren. Sinds 2014 heeft de Womanity Foundation een nieuw programma ontwikkeld dat organisaties beloont die geweld tegen vrouwen bestrijden. “Het is goed dat deze zaken openbaar worden gemaakt, en des te beter als onze inspanningen vrouwen helpen een stem te geven. Dit soort geweld bestaat in alle landen en alle sociale klassen”, stelt Borgstedt. De aanpak die hij volgt is nieuw in de wereld van filantropie: voor elke organisatie die zich onderscheidt vanwege haar werk, krijgt een tweede organisatie ondersteuning om het project in een ander land te kopiëren.

“De organisatie draait op zakelijke principes – onze missie is om meisjes en vrouwen in staat te stellen hun toekomst vorm te geven en de vooruitgang binnen hun gemeenschappen te versnellen – omdat het goed is en omdat het zakelijk verantwoord is. Met mijn ondernemersachtergrond wilde ik dat dit werd weerspiegeld in de manier waarop de organisatie haar programma’s beheert. En het werkt.” Voor Borgstedt is het bovendien duidelijk dat “als je geen mannen bij het debat betrekt, je (minstens) de helft van de strijd verliest”. Hij gelooft dat als je het niet voor elkaar kunt krijgen dat mannen hun perspectief veranderen over hoe ze naar vrouwen kijken, je gedoemd bent te mislukken. Daarom moeten mannen zich realiseren dat empowerment van vrouwen universeel heilzaam is, dat dat geen verlies of een bedreiging is, maar de sleutel tot succes: het biedt mannen en vrouwen gelijke partners, met een gedeelde ambitie om hun samenlevingen te verbeteren.

Bronnen:

 

Ga terug naar het overzicht van filantropen >>>