Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Filantropie in Nederland

Geld voor het algemeen nut

Er is in de Nederlandse samenleving veel particulier geld voor het goede doel beschikbaar. Geld van individuen, huishoudens, fondsen, loterijen en bedrijven gaat naar allerlei maatschappelijke en goede doelen, zoals onderwijsinstellingen, zorginstellingen, culturele instellingen en sportverenigingen. Uit het tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland’ van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat het over € 4,3 miljard per jaar gaat. De hoeveelheid privaat geld dat bedoeld is voor het algemeen nut is dan ook substantieel.

Serieuze zaak

Uit onderzoek blijkt dat vermogende particulieren geld geven een serieuze zaak vinden. Van het oude ‘doe wel en kijk niet om’ zien we een verschuiving naar effectief geven met impact. Grote gevers ervaren de filantropische sector als niet-transparant en onderontwikkeld. Zij zijn op zoek naar betrokkenheid en willen leren van hun schenkingen en weten dat wat ze doen zin heeft. Beter Geven speelt hier op in.