Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

A Practical Guide to Venture Philanthropy and Social Impact Investment

Cover Guide EVPAHet is indrukwekkend wat de EVPA (European Venture Philanthropy Association) continue produceert aan informatieve brochures. Een van de laatste in de serie is: ‘A practical guide to venture philanthropy and social impact investing’. Dit is een herziene editie van een rapport uit 2008. In dat jaar heeft EVPA een eerste poging gedaan om de ervaringen en ‘lessons learned’ vast te leggen in een document. En nu acht jaar later is er zoveel meer ‘hands on’ ervaring door Venture Philanthropy Organisations (VPO’s) en is het document verrijkt met deze praktische ervaringen.

Venture filantropie (VP) – het woord zegt het al – is filantropie met een zakelijke aanpak. Hoe maximaal sociaal rendement te realiseren met je gegeven euro? Het is meer dan alleen geven van geld: je geeft en maakt gebruik van kennis en netwerken om de ontvangende organisaties succesvoller te maken. Naast geld doneren kun je ook leningen geven, microfinanciering verstrekken of aandeelhouder worden in de ontvangende partij. Een goede samenwerking tussen de VPO en de Social Purpose Organisation (SPO) is essentieel. Gezamenlijk wil je een maatschappelijk probleem aanpakken en bijdragen aan de oplossing. Het meten van wat je doet en het hebben van een exit-strategie (wanneer stap je er uit?) zijn essentieel bij VP.

Het rapport is 120 pagina’s ‘nuts and bolts’ van de venture filantropie. Er zijn vele schema’s en tabellen te vinden. Ook handige blokjes met ‘key issues and learnings’. Zelf had ik wel wat meer over praktische voorbeelden (ook uit Nederland) willen lezen.

Halverwege het rapport overviel mij wel een heimwee gevoel naar de ‘ouderwetse’ filantropie. Hebben wij niet ooit geleerd dat filantropie is: het vrijwillig geven van tijd, geld en goederen en door individuen, huishoudens, fondsen en bedrijven primair ten behoeve van algemeen nuttige doelen? Het EVPA-rapport gaat veel meer over het opzetten van investeringsfondsen en niet zo zeer over het geven door vermogensfondsen. Mooi dat een fonds met venture filantropie-aanpak investeert, maar om dan hoge financiële rendementen te beogen (tot wel 20%): is dat dan nog filantropie?

Toch is de beschreven zakelijke aanpak voor een deel heel goed door vermogensfondsen te gebruiken. Fondsen worstelen hier vaak mee, mede omdat de beperkende fiscaliteiten in Nederland niet erg meehelpen. Dit rapport laat zien hoe investeringen te vinden, te screenen en te begeleiden. Het is gratis te downloaden van de website van de EVPA.

Ga terug naar het overzicht van verschenen publicaties >>>