Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Doing Good in the World

Cover Give SmartNiet iedereen zal gelijk geïnteresseerd zijn in het lezen van 300 pagina’s over de Internationale Rotary Foundation. Behalve dan de 1,2 miljoen Rotarians verspreid over de wereld in 34.000 clubs. Ik ben daar een van. Toch is het boek zeker de moeite waar om ook door niet Rotarians gelezen te worden.

Wild dream

Dit jaar is het 100 jaar dat de Rotary Foundation bestaat. In 1916 kwam de toenmalige president van de Rotary op het idee om een noodfonds op te richten. Hij kwam uit Ohio en was geïnspireerd geraakt door het allereerste gemeenschapsfonds namelijk die van Cleveland. Het was een vrij uniek concept want hij had bedacht dat het een ‘endowment fund’ moest worden. Eerst moest er dus flink gespaard worden. De eerste donatie werd gedaan door de Rotary Kansas City, namelijk het bedrag van $ 26,50. Dit zou uitgroeien tot een fonds dat miljarden dollars heeft bijgedragen aan een betere wereld. Op dit moment dragen Rotarians wereldwijd voor $ 119 miljoen per jaar bij aan de Rotary Foundation.

Deze president Arch C. Klumph had een visie en heeft daar de rest van zijn leven aan vastgehouden. Door de jaren ’30 depressie jaren en daarna de Tweede Wereldoorlog schoot het niet erg op met het inzamelen van geld. Zijn mede-Rotarians noemden zijn plan dan ook een ‘wild dream’. De volgende Rotary-president probeerde het plan dan ook om zeep te helpen. Uiteindelijk werd toch besloten om het endowment fonds van de grond te trekken en de lat werd gelijk heel hoog gelegd. Men ging $ 10 miljoen ophalen in tien jaar. Dat klinkt nu misschien niet als veel, maar bedenk wel dit waren de jaren ’30; het was dus een ongelofelijk ambitieus plan.

Ondanks aanvankelijk grote scepsis van de Rotary gemeenschap kwam de foundation uiteindelijk toch goed op gang. De persoonlijke ervaringen van Rotarians in de Tweede Wereldoorlog hielpen mee om te laten zien dat het nodig was om bij te dragen aan vrede bevorderende activiteiten en de opbouw van Europa.

This close to ending Polio

Waar de Rotary Foundation bekend door is geworden, is de koers die het fonds heeft gekozen in de jaren ’80. ‘Avant la lettre’ werd toen al bedacht dat het beter zou zijn om te kiezen voor een duidelijke focus. Dit werd het uit de wereld verbannen van Poliomyelitis. Een van de meest gevreesde en ook zeer besmettelijke ziekte van die tijd. In 1952 waren er bijvoorbeeld alleen al in de VS 58.000 nieuwe gevallen van polio. Door de ontdekking van een vaccin dat oraal toegediend kan worden was het mogelijk om groepen van Rotarians wereldwijd in te zetten samen met de lokale gemeenschappen om kinderen makkelijk te vaccineren.

Doel was dat in 2002 polio niet meer zou voorkomen. Hoewel er in 2002 al 500 miljoen kinderen waren gevaccineerd, is dit doel helaas nog niet gehaald, maar wel heel dichtbij. Polio is met 99,8 % gedaald. Door een duidelijke focus te kiezen sloten andere organisaties, fondsen en overheden zich aan, zoals de Gates Foundation. Naast poliovaccinaties worden projecten gesteund op terreinen als educatie, bevordering van vrede en water/sanitatie. Via matching grants kunnen Rotary Clubs bijdragen aan projecten in ontwikkelingslanden. Via deze grants zijn 37.000 projecten voor een bedrag van $ 500 miljoen in 200 landen uitgevoerd.

Thank you Arch

‘Doing Good in the World’ is een makkelijk te lezen boek, met veel foto’s. Het is met name voor Rotarians interessant, maar ook voor anderen werkzaam in de filantropische sector. Leerzaam vond ik onder andere:

  • hoe Rotary Foundation werkt met private/publieke partnerships;
  • hoe effectief het kan zijn als je durft om een hele duidelijke focus te kiezen, de lat hoog te leggen en te kiezen voor een lange termijn aanpak;
  • dat het Rotary gelukt is om een endowment fund van de grond te krijgen, daarvoor moet je toch wel van goeden huize komen. Wie wil er nu geld geven dat niet gelijk wordt uitgegeven maar eerst tien jaar in een pot wordt gestopt?
  • en dat je altijd mensen nodig hebt die eigenwijze eikels zijn, ‘wild’ kunnen dromen en waar nodig met hun vuist op tafel slaan en roepen ‘We’re gonna do it, and we’re gonna do it now!’

Arch C. Klumph, hij had zijn naam niet mee maar wel zijn doorzettingsvermogen. Begonnen met een bijdrage van $ 26,50 is Rotary Foundation uitgegroeid tot een van de grootste fondsen ter wereld en met een perfecte score van 100 bij Charity Navigator.

Jacqueline Detiger

Ga voor een uitgebreide beschrijving van de Foundation naar de website >>>

Ga terug naar het overzicht van verschenen publicaties >>>