Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

How to do good

Dit boek van Philanthropy Act bevat een verzameling van persoonlijke verhalen van opinieleiders, beroemdheden, staatsmannen en vrouwen, Nobelprijswinnaars, sociaal ondernemers, filantropen en anderen die inspireren voor positieve verandering en daarin een stuwende kracht vormen. In alle verhalen wordt een aantal “lessons learned” toegelicht die bruikbaar kunnen zijn voor (startende) filantropen en anderen werkzaam in deze sector.

Het is geweldig om te lezen welke initiatieven zijn- en worden ondernomen, welke ontwikkelingen gaande zijn en welke resultaten worden geboekt. Bij elkaar geven de verhalen echter ook een beeld van de overweldigende omvang van de uitdagingen die er liggen. Het woord “heftig” is hier op zijn plaats. Want elk van de bijdragen spreekt over de vele honderdduizenden of miljoenen mensen wier leven nog verbetering behoeft.

De schrijvers voegen aan de data en feitelijkheden soms enkele persoonlijke ervaringen toe wat de lezer regelmatig een brok in de keel bezorgd. Maar de boventoon is dat er enorme stappen worden gezet. Want ook de aanpak van de problemen heeft serieuze vormen aangenomen: er worden miljarden gedoneerd en geïnvesteerd op diverse thema’s. Voorbeelden daarvan zijn de bestrijding van tropische ziekten of het vergroten van toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Daarnaast worden interessante voorbeelden gegeven van sociale initiatieven en ondernemingen met grote positieve impact voor miljoenen mensen. Deze kunnen als inspiratiebron of kanalisator werken.

Het gaat te ver om alle onderwerpen hier te noemen, maar één komt regelmatig aan de orde in het boek omdat deze vele aspecten in zich heeft met raakvlakken met andere thema’s: de vluchtelingen. Het gaat dan om zowel het aanpakken van de oorzaken van vluchtelingenstromen, als de (tijdelijke) opvang maar ook de zorg voor een nieuw ‘thuis’ met toekomstperspectief.

Het boek bevat veel prachtige foto’s, niet van schrijnende situaties maar van beelden die hoop uitstralen. Er worden mooie voorbeelden gegeven van succesvolle samenwerkingsverbanden. En nadrukkelijk wordt opgeroepen om meer in samenwerking tussen filantropie, bedrijfsleven en overheden te opereren. Enkele andere aanbevelingen die aan de orde komen zijn onder andere: ‘ben bereid weer een student te zijn en veel te leren’, ‘echte verandering vereist werken op alle niveaus’, ‘ben bereid te investeren in alle sectoren die relevant zijn voor de doelgroep’, ‘statistieken vertellen nooit het hele verhaal’ en ‘om impact te realiseren zal je goed de context en cultuur waarin je werkt moeten begrijpen’. Al met al een mooi en leerzaam boekwerk.

Kees Kaffka

Ga terug naar het overzicht van verschenen publicaties >>>