Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

When bankers get together they talk about art.
When artists get together they talk about money.

Kunst om (aan) te geven

Verschenen - Cover_Seven_Days

In ons werk komen wij regelmatig met vermogensfondsen in contact die fantastische kunstcollecties hebben. En ook met particulieren die graag geven aan de kunst en/of zelf een grote kunstverzameling hebben. Zo mocht ik al enkele keren de privécollectie Ekard bewonderen in Wassenaar. Dit echtpaar heeft in hun achtertuin een heus museum laten bouwen waarin zij hun prachtige collectie tentoonstellen en daar zelf ook heel enthousiast over vertellen.

Op steenworp afstand van ons Beter Geven-kantoor komt straks op het Landgoed Voorlinden in Wassenaar het nieuwe Caldic Museum van verzamelaar Van Caldenborgh, ook iets om naar uit te zien. Twee voorbeelden dicht bij huis van filantropen die hun geld besteden aan kunst en ieder op hun eigen wijze deze liefde willen delen met anderen.

Naar aanleiding van deze ontwikkeling leek het mij handig om uit interesse – maar ook vanwege werkverband – mij eens te gaan verdiepen in ‘kunst en de markt’. Hoe werkt de kunstwereld? Hoe gaat het er aan toe op veilingen? Hoe bouw je een verzameling op? Het was voor mij een terrein waar ik helemaal geen verstand van had. Totdat ik – via via – op het spoor ben gekomen van Jeannette ten Kate van Sinopia. Door enkele van haar cursussen over het verzamelen van kunst te volgen (en bezoeken aan galeries, musea, beurzen en kijkdagen) ben ik veel wijzer geworden. Er gaat dan toch een wereld voor je open!

Ook echt een aanrader is het heerlijke boek ‘7 Days in the Art World’ van Sarah Thornton. Per hoofdstuk gaat zij in op een ander aspect van de kunstwereld. Als een antropoloog met stofkam wringt zij zich in diverse kunstgroepen (kunstacademie, tijdschrift, veiling, biënnale, privéverzamelaars) en geeft de lezer een glimps hoe het er daar aan toe gaat.

Vooral het hoofdstuk over de superrijken (New Yorkse venture capitalists) en hoe zij hun collecties opbouwen is zeker aan te raden. Of het hoofdstuk over de beurzen (zoals Art Basel) waar de multimiljonairs als eerste naar binnen hollen om de beste stukken weg te slepen. Sommige stukken/kunstenaars wil je gewoon per sé aan je collectie toevoegen, maar het is nog maar de vraag of een handelaar deze aan jou wil verkopen. Het hebben van een eigen museum (waardoor de kunstenaars meer ‘exposure’ krijgt) kan dan zeker een pré zijn.

Ook in het verzamelen van kunst is er dus een hele ‘venture’ (= zakelijk strategische) aanpak. Als kunstenaars en bankiers samen komen zouden zijn dan spreken over venture art philanthropy? Wij zijn benieuwd!

www.sarah-thornton.com

Ga terug naar het overzicht van verschenen publicaties >>>