Nieuws

15/11/2019

Beter Geven debuteert in DBB100

In de nieuwste editie van DBB100 zijn de grondleggers van Beter Geven opgenomen. Lees meer >

19/09/2019

Workshop ‘Theory of Change’ op 30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 kunt u aan de slag met uw eigen Theory of Change. Lees meer >

27/08/2019

Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ op 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari 2020 verzorgt Beter Geven wederom een cursus waarin de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal staan. Lees meer >

Nieuwsarchief

Twitter LinkedIn

Aanvragen beoordelen is een echt ‘métier’ dat je met een dosis extra kennis beter kunt uitvoeren.

Handboek voor aanvraagbeoordelaars van filantropische instellingen

Jan Riemersma heeft ruim vier jaar gewerkt om kennis die hij heeft opgedaan als aanvraagbeoordelaar bij diverse vermogensfondsen (onder andere Skanfonds, Oranje Fonds) gestructureerd in een boek te krijgen. Collega’s uit het veld, waaronder Luuk van Term van Beter Geven, hebben meegedacht en meegeschreven waardoor er een uitgebreid en compleet handboek is ontstaan.

Voor het beroep van aanvraagbeoordelaar is geen opleiding. Mensen met hele diverse achtergronden, werkervaringen, opleidingen worden aangesteld als aanvraagbeoordelaar en krijgen dan de opleiding ‘on the job’ van senior collega’s. Het kost soms een tot twee jaar voordat je het werk onder de knie hebt, weet wat de valkuilen zijn, aanvragen goed en gemotiveerd kunt beoordelen, toekennen en afwijzen.

Nu is er dus voor het eerst een handboek dat een onmisbare ‘tool’ is voor alle (beginnende) beoordelaars . Hier en daar is het wat droge kost, maar het handboek is zeer compleet en de informatie wordt op een gestructureerde manier gebracht. Alle aspecten van het beoordelingstraject komen aan bod. Waar moet je op letten bij de:

  • Aanvrager -> bestuur, financiën, organisatievorm
  • Het project -> doelgroep, doel, verwachte resultaten, begroting
  • Communicatie -> vormen van contact met de aanvrager
  • Advisering -> besluitvorming, toekenningsvoorwaarden
  • Evaluatie -> verantwoording, projectevaluatie

Ik weet zeker dat ik toen ik ooit begon als junior projectleider bij het VSBfonds veel gehad zou hebben aan dit boekwerk. Vooral ook wat betreft het verkrijgen van inzage in de financiële situatie van aanvragers. Het boek van Riemersma geeft een goed inzicht waar je als aanvraagbeoordelaar op moet letten en waar de ‘instinkers’ zitten.

Heb je te veel aanvragen op je bureau liggen en geen tijd om het boek (225 pagina’s ) te lezen? Kom dan naar onze training die wij met Jan Riemersma organiseren op donderdag 6 november 2014!

Voor meer informatie en bestellen: www.fondsenvraagbaak.nl.

Ga terug naar het overzicht van verschenen publicaties >>>